A Goldcrest's song is a very high, thin run of notes rocking between a higher and a lower pitch, ending in a short flourish; the calls are thin and high. Listen to recordings from Britain, see them as ...
The Oregon Junco, the Slate-colored Junco and four other forms are all one species, the Dark-eyed Junco. How to recognize each one, male and female, where each lives, the Guadalupe Junco, and how ...
A Goldfinch sounds tinkling: a quick two- or three-note call and a fast, liquid song of twitters, trills and buzzes. Listen to recordings of the song, calls and young birds, and learn when, where and ...
It depends which version you learned. In the lines known from the 1970s, eight is for a wish, nine for a kiss and ten for a bird not to be missed. 14 In the 1850s North of England version, eight was ...
Baby Mourning Doves hatch blind and thinly covered in down after 14 days of incubation, are fed crop milk and then seeds by both parents, and leave the nest at about two weeks old. The male keeps ...
Sparrowhawks, (Accipiter nisus), are one of the most beautiful birds in the UK. They are a predator, of course, so many people wonder what these beauties eat. So, below, we're looking at what ...
Those familiar with the fairytale “The Ugly Duckling” by Hans Christian Andersen may remember how the ‘ugly duckling’ in the story was actually a baby swan and not a duckling at all! In real life, ...
In early spring, cardinals feed on the ground for seeds in fields, meadows and leaf litter. Once the leaves open, they move up into trees and shrubs for buds and caterpillars. In fall they take fruit ...
Geese have a reputation for being pretty intimidating birds. In fact, these large waterfowl have been used as guard animals for centuries, both for their lack of fear of intruders and their loud alarm ...
The Common Raven (Corvus corax) is the world's largest songbird and one of nearly two-dozen species in its genus. They have a vast global distribution, and one of the keys to their success is a ...
The mallard (Anas platyrhynchos) is the most abundant duck species in North America. In fact, ‘Greenheads’, as they are affectionately known are probably the most familiar duck species in the world.
Most western House Finches stay put all year, apart from short moves to lower ground or, in newly settled northern areas, into towns. Eastern House Finches, descended from caged "Hollywood Finches" ...